學生文章20

 In 大家的文章

最後一堂日文課終於完結呢,心有點寂莫,有種要同大家分開既感覺 ,覺得係先生身上還有很多東西未學晒。

 

未接觸過學日文地方既我,其實柳川係一個不錯既地方,雖然規模比不上其他,

 

但老實說,先生既教學方法真係令人容易明白而且生動,唔會有覺悶既地方。

 

雖然先生說話語氣有時會比較嚴厲,有些人可能會不滿或不憤氣,不過都是想大家既日文有進步呢,


先生人也很好呢,有時先生去公幹或旅行都會有手信同我地分享,雖然不是什麼重要既東西,

 

說真,其實可以什麼都不用買給學生,但他也想同學生分享日本既文化這份心意已經很窩心了。


而且成日諗一啲不同既方法想大家學日文會容易明白 ( 每日一篇 ),

 

說真這個方法其實都不錯,睇完我真係覺得( 啊 原來這個詞語係咁樣意思 啊 嗯嗯 明白 )然後努力去記住。


可能有些人會豆腐裏挑骨頭,又話這樣拼音錯又喱又路,講真不是柳川既學生不會明白都好正常,


不過有競爭先有進步,老實說,每個人既教法都唔同,先生其實可以留番上堂教都得,不用那麼費神整喱啲額外野出黎。

 

咁有心既先生,我諗係第二到都應該搵唔到,

如果大家有心理準備接受這種教法,不妨考慮下。

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt