學生文章23

 In 大家的文章

一年前同同學去左大阪旅行後,便愛上了日本,只係當時日文根本完全不會,

 

只係靠同行識日文既同學去同日本人溝通。於是就想去學日文唔洗再依靠人地,

 

經朋友介紹和參考過網上的評論後便決定報名。

 

其實學外語我好驚教得好悶同學左好似無學錦。

 

於是就係咁我係柳川讀了一年多的初級日文,最近剛剛也上完最後一堂畢業了。

 

呢到學習過程很愉快,先生所教的都是非常非常非常實用(因為真係非常實用所以要重複三次)的日文,

 

而且教材都是先生自己編制同不斷更新,每次上堂都會有好多機會同同學練習日文會話。

 

加上,功課量同小測都唔算多,就算返工都可以應付到。

 

先生係課堂上有時會搞下笑,有時會介紹日本既風俗文化,等我地可以了解更多。

 

先生仲會好努力搞好多活動比我地有機會去識日本人和溝通互動,

 

而且這些日本人都是老師的朋友,十分友善,我都出席過幾次都識左唔少日本朋友。

 

係學緊日本既呢一年幾間,我都有繼續去日本,由初時只係識講岩岩學到既簡單動詞,

 

去到後期已經係可以自己一個去日本北陸旅遊,用簡單既日文同日本人溝通,

 

亦開始睇得明啲指示牌同餐牌果啲,令到我可以係去日本旅行時有更多樂趣同更好既體驗。

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt